Moim zdaniem to dobry sposób na zarobek jeśli ktoś ma do tego głowę i zacięcie. Trzeba tylko postarać się o dobry lokal, ciekawe menu i profesjonalny sprzęt jak zmywarki winterhalter bo to już naprawdę połowa sukcesu
Ja myślę, że jak ktoś czegoś bardzo chce to może osiągnąć. Moim zdaniem punkt gastronomiczny to dobry pomysł na biznes, bo jak potrawy będą dobrze przygotowane i smaczne to zawsze zajdą się klienci. Z pewnością będziesz do tego typu pracy potrzebować dobre i wytrzymałe tak jak przykładowo krajalnica ma-ga którą znajdziesz w Inter Market. Z takim urządzeniami o wiele łatwiej będzie Ci przygotowywać najróżniejsze posiłki.
Otwarcie własnego lokalu gastronomicznego to niestety ciężka praca, która jednak moim zdaniem bardzo się opłaca. Sam prowadzę swoją restaurację już od dłuższego czasu i uważam, że to jest świetny biznes. Z własnego doświadczenia polecam już na samym początku zainwestować w wysokiej jakości sprzęt taki jak profesjonalny piec, zapewniająca odpowiednią temperaturę komora chłodnicza czy wydajna kostkarka do lodu, ponieważ znacznie zwiększy to komfort pracy w kuchni
Ela85 napisał(a):Czy łatwo przerobić pasję do gotowania w pracę? W sensie - czy łatwo otworzyć punkt gastronomiczny, jeśli się lubi gotować i podobno smacznie?
Otworzyć biznes to nie problem, kwestia to dobry pomysł, plan. Równie ważnym elementem tego biznesu jest odpowiednie wyposażenie, sprzęt. Na pewno przydadzą Ci się tego typu pojemniki https://www.boxpack.pl/pl/p/Pojemnik-EURO-E-2/91 które można wykorzystać na wiele różnych sposobów.
To też dobór odpowiedniej kadry z odpowiednimi kwalfikacjami. Ale też zakładając firme ( i to w każdej branży) przyjmując pracowników, trzeba pamiętać o wysłaniu ich do lekarza medycyny pracy. Jeśli jeszcze takiego nie macie, nie znacie to skorzystajcie z wyszukiwarki https://ranking.abczdrowie.pl/s/lekarz medycyny pracy/gliwice Dzięki niej znajdziecie lekarzy medycyny pracy w swojej miejscowości. Warto decydować się na jednego z nich i podpisać umowę. To lekarz medycyny pracy wystawi dla was zaświadczenie o zdrowiu pracownika. Te badania są obowiązkowe.
Youtube jest strasznie przesycony. Ciężko jest się przebić bez bardzo oryginalnego pomysłu na kanał. Ale blog+Instagram może być fajnym rozwiązaniem. Problemem jest to, że zarobki na początku będą małe i to raczej należałoby traktować w formie hobby.
przez ozlocona » poniedziałek, 6 sierpnia 2018, 12:03
Moim zdaniem własny biznes to duża odpowiedzialność, choć na pewno też ogrom satysfakcji. Moja pasja z gotowaniem zaczęła się od momentu, kiedy pod choinką wylądowała patelnia miedziana indukcja. To był niewinny, ale doskonały początek. Teraz też myślę nad czymś swoim, ale chyba jeszcze minie trochę czasu, zanim się odważę.