Przepisy - zdrowa żywność

Re: Przepisy - zdrowa żywność

Postprzez Piotr Lam » poniedziałek, 3 sierpnia 2020, 23:29

Ja swoją przygodę z dietami zacząłem w wieku 15 lat. Niestety w tamtych czasach nie było jeszcze tak dostępnego internetu. Na szczęście teraz jest wiele stron poświęconych tematowi zdrowego odżywiania. Zamiast szukać w książkach kucharskich mogę po prostu wejść na blog o zdrowym odżywianiu i znaleźć zdrowe przepisy, jakich potrzebuję.
Piotr Lam

Postprzez » poniedziałek, 3 sierpnia 2020, 23:29

Postprzez Danusia136 » poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 08:41

Jeżeli ktoś z was szuka firmy, która oferuję sprzedaż i dostawę owoców i warzyw to polecam zapoznać się z ofertą firmy https://www.goldenfruits.pl/. Polecam podjąć z nimi współpracę bo mają zawsze świeży towar.
Danusia136

Postprzez Wendy » wtorek, 9 lutego 2021, 10:09

Ja polecam ciasta i packi w których zamiast dużej ilości białej mąki czy śmietany stosuje się kaszę manną. Często uważana za niezdrową tak naprawdę zawiera sporą ilość jodu, co jest szczególnie ważne dla osób borykających się z chorobami tarczycy. Ja w wielu ciastach połowę mąki zamieniam właśnie kaszą manną. Wychodzą z niej też świetne budynie, które z dodatkiem mleka kokosowego, czekolady i owoców smakują genialnie. Tutaj możecie poczytać o wartościach jakie ma w sobie kasza manna https://melvit.pl/kasza-manna-400-g/
Wendy

Postprzez Tadeuszek » środa, 15 września 2021, 11:15

Jeśli chodzi o przepisy to ja ze swojej strony moge polecić Brownie z Kaszą Jaglaną - jest naprawde przepyszne, poniżej cały przepis :wink:

Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45-60 min.

Składniki:
    kasza jaglana 1 szklanka,
    jogurt naturalny 160 ml,
    masło orzechowe lub krem czekoladowy 110 ml,
    mleko 250 ml,
    gorzka czekolada 100 g,
    suszone daktyle 25 szt. + 200 ml wody,
    kakao 1/2 szklanki,
    mąka ziemniaczana 4 łyżki,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    szczypta soli,
    forma o wymiarach 20 x 30 cm,

Wykonanie:

Krok 1 - Daktyle wrzucam do blendera i zalewam wodą – odstawiam na 40 min. aby zmiękły.

Krok 2 - Mąkę ziemniaczaną mieszam z proszkiem do pieczenia i odstawiam na bok. Następnie płuczę kaszę jaglaną – ja wsypuje ją do sita i płuczę pod bieżącą wodą.

Krok 3 - Do garnka wlewam 2,5 szklanki wody, dodaje szczyptę soli, stawiam na palniku na średnim ogniu, doprowadzam do wrzenia i dodaje kaszę jaglaną. Zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję 20-25 min. co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie miękka. W tym samym czasie namoczone daktyle (razem z dodaną wodą) rozdrabniam blenderem na gładką masę.

Krok 4 - Ugotowaną kaszę przekładam do dużej miski i mieszam kilka razy łyżką, następnie dodaje jogurt, mleko i ponownie mieszam. W kolejnym kroku dodaję masło orzechowe, krem daktylowy, kakao, mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszam aż powstania jednolita masa. Na sam koniec dodaję drobno posiekana czekoladę i jeszcze raz mieszam.

Krok 5 - Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładam papierem do pieczenia, wykładam masę jaglaną, wyrównuje, posypuje kakao,a na wierzchu układam orzechy włoski. Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 – 60 min. – pieczemy do suchego patyczka. Jeżeli do kaszy dodacie zbyt dużo wody masa będzie bardziej wodnista i czas pieczenia się wydłuży – w takim przypadku zalecam obniżenie temp. o 10 C
Zdrowa i ekologiczna żywność: https://www.biotrendy.pl/
Tadeuszek

Postprzez DamianPol » środa, 22 grudnia 2021, 14:11

No to w takim razie warto również poszukać dobrej jakości naturalnych produktów spożywczych, które będą skutecznie działały i co najważniejsze pomogą wrócić do odpowiedniej formy oraz dla dobrego samopoczucia. Dlatego tutaj jak najbardziej mogę polecić Wam sklep online https://supleprofit.pl/ w którym będziecie mogli liczyć na szeroki wybór, pełne wsparcie obsługi i jednocześnie terminowością realizacji. Ja coraz więcej uwagi zwracam na to co jem i dużo trenuję, także ważne są również odpowiednio dobrane odżywki białkowe, aminokwasy oraz kreatyny.
DamianPol

Postprzez Leika » niedziela, 3 kwietnia 2022, 15:43

Deser, który uwielbiam to tarta kasztanowa z figami. Jeśli macie ochotę na taki mix smaków, to polecam ten przepis - http://www.codogara.pl/24137/tarta-kasztanowa-z-figami/. Osobiście, jeśli chodzi o gotowanie, to tylko z tej strony korzystam. Znajdziecie tam przepisy na zupy, dania główne oraz desery. Gorąco polecam ;)
Leika

Postprzez Miszka88 » czwartek, 28 kwietnia 2022, 13:26

Na fitatu mozna mieć zdrowe przepisy
Miszka88

Postprzez DamianPol » wtorek, 22 listopada 2022, 14:28

Według mnie jeżeli przede wszystkim interesuje Cię zmiana diety i przede wszystkim wolicie stawiać na takie propozycje, jak ekologiczna żywność wysokiej jakości i dobrze zbilansowanym składzie w zakresie witamin oraz minerałów to na pewno warto wybrać ekologiczny sok z buraków kiszonych, które pomogą Ci zadbać o zdrowie i tym samym samopoczucie. Przede wszystkim używam go z tego względu, aby zmniejszać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i odbytnicy i jednocześnie ma to także duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serca i nadciśnieniu. Dlatego polecam spróbować i na taki detoks postawić, tym bardziej jeśli dietę po prostu zaniedbaliście.
DamianPol

Postprzez alfa » wtorek, 29 listopada 2022, 17:30

Ciągle mam jakieś problemy z układem pokarmowym, próbowałem już wielu specyfików, ale wszystko na nic. Ostatnią moją próbą przed pójściem do lekarza będzie https://vita24.life/ac-zymes-calivita-1.html AC Zymes. To mikroflora jelit z bakteriami Acidophilus, ten preparat zapobiega gniciu w jelitach, jak i namnażaniu się patogennej mikroflory.
alfa

Postprzez doroti » piątek, 10 lutego 2023, 08:17

w domu też można zrobić masło z migdałów, czy orzechów, wystarczy mieć dobry blender :D z nich robi się też domowe mleko roślinne, jako opcję wege i bez laktozy :) zasadniczo uważam, że orzechy i migdały są niedoceniane bo to skarbnica zdrowia, świetna przekąska i można je jeść na wiele sposobów :D
doroti

Postprzez » piątek, 10 lutego 2023, 08:17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diety